• Ви знаходитесь тут:

  • новини
  • Новини
  • «Нам пора для України жить!» - фестиваль учнівської мистецької творчості Східницької ЗОШ І-ІІІ ступенів №2

«Нам пора для України жить!» - фестиваль учнівської мистецької творчості Східницької ЗОШ І-ІІІ ступенів №2

2016-03-12

/Files/images/DSC_0046.JPG

«Нам пора для України жить!»
І.Я.Франко
Серед когорти величних українців ми маємо ким гордитися. Це Леся Українка, Тарас Шевченко, Іван Франко. Це наші велетні пера та національна гордість. І недаремно в ці березневі дні (12-13.03.16 ) в селищі Східниця відбулися урочистості.
У перший день ми мали змогу відвідати фестиваль учнівської мистецької творчості Східницької ЗОШ I-III ст.№2 «Нам пора для України жить» - приурочений річниці від дня народження та смерті великого Каменяра (організатор проекту Надія Миколаївна Федишин та музичний керівник Омелян Миколайович Гавак). З урочистою піднесеністю зазвучали у виконанні шкільного хору (музичний керівник О. Гавак) пісні «Не пора», «Пісня життя»,
«Я тебе ненавиджу війна», «Розкажу про Україну». Під гучні оплески глядачі залу зустрічали хореографічні колективи. Присутні були зачаровані танцем з рушниками учнів 3 класу (керівник Г.Р. Шийка). Особливо задоволеними залишилися від танцю «Козачок» у виконанні дівчат 6 класу ( керівники М.Г. Федьків та Г.Р. Мартинова ) та «Мій рідний край» (керівник Н.Я. Луцик). Неодноразово своїм чарівним голосом дивувала учениця 8 класу Аня Мартинів. У її виконанні прозвучали пісні «Україна – це ти», «Хочу жити без війни». У сольному виконанні линули пісні М.Журавчак (учениця 6 класу), А. Гірняк (учениця 5 класу), І. Пронь (учениця 6 класу), Г.Федьків (учениця 4 класу) . Вокально-інструментальний ансамбль «Джерельце» (керівник О.Гавак) також завітав на фестиваль, де представив нам дві свої композиції. Незабутнім був родинний дует Ярослава Журавчака та Омеляна Гавака. Любов до пісні передалася від дідуся до внука.
Так, ми з впевненістю можемо сказати, що актуальними на сьогодні є слова: «Я тебе ненавиджу війна!», « Хочу миру!» Зі щемом на серці та сльозами на очах була переглянута театралізована інсценізація «Балада про дві душі» автор Людмила Васильєва. Вона нікого не залишила байдужим. А ніби продовженням теми композиції зазвучала пісня «Я тебе ненавиджу , війна!» у виконанні Ярослава Журавчака учня 9 класу та шкільного хору.
Фестиваль першого дня наблизився до завершення. Незабутніми залишилися враження та слова великого Каменяра – «Нам пора для України жить».
«Тебе ми чуємо, Тарасе , крізь століття» - такими словами нас зустрів східничан другий день фестивалю, організаторами якого був колектив Народного дому «Просвіта».
Шевченко - духовний оберіг України, наш великий сучасник. Він – невидимий янгол-охоронець нашого народу в часи найпотужніших визвольних змагань, воєн, голодоморів.
У виконанні хору Народного дому «Просвіта» під керівництвом музичного керівника
Мілько Г.І. було виконано ряд пісень на вірші Тараса Шевченка : «Реве та стогне Дніпр широкий », «Думи мої,думи мої…», «Сонце заходить», «Зоре моя вечірняя».
Знаменитий «Кобзар» Тараса Шевченка «вибухнув» вулканом народних страждань і сподівань на кращу долю. Були продекламовані поезії «Кавказ» (І.Осінчук) та «Якби ви знали,паничі» (І.Рахвал). Яскрава зоря поета засіяла над Землею як дороговказ до кращої долі простого люду. І це ми відчули у піснях чоловічого та жіночого ансамблів «За байраком,байрак», «Бандуристе,орле сизий», «Пісня про Тараса», «Якби мені черевички» та у сольному виконанні О. Стемпіцької, А. Мартинової, Н.Жереб, О.Гавака, І.Пронь, Г.Федьків. «Ми пишаємося тобою,Тарасе,бо ми козацького роду», «За щастя України ми готові терпіти», - з такими словами до Шевченка зверталися діти. Мов вишите полотно,хрестик за хрестиком перепліталися поезії та линули пісні у виконанні дитячих ансамблів. Своєю дитячою невинністю заполонили публіку хореографічною майстерністю «Рушнички» діти Східницької ЗОШ (учні першого класу) та Східницького садочку (керівник І.І. Пронь).
Т.Шевченко – не лише поет і прозаїк, а й драматург. Написав кілька п’єс, але повністю збереглася лише драма «Назар Стодоля» (1843р.). Історична драма «Назар Стодоля» - великий успіх Т.Шевченка як драматурга і невипадково для уваги глядачів було презентовано уривок з цієї п’єси (керівник О.Стемпіцька). Ми поринули у світ театру, відчули ментальність українців, побували на справжнісінькому українському сватанні.
Велично та емоційно звучав «Заповіт» у виконанні хору та підхопили його глядачі, розлилася музика по Народному домі. Під оплески залу, під вигуки «Слава України», «Героям слава», «Герої не вмирають», «Слава нації», ми віримо і знаємо, що ми, захисники заповіту Шевченка, завжди будемо пам’ятати його заклик: «Борітеся!» А тому разом відповідаємо: «Поборемо, нам Бог помагає!»
Ось так велично пройшли у нашому селищі Східниця два незабутні фестивальні дні , які співпали із вшануванням величної пам’яті Шевченка та Франка , а їхні слова назавжди закарбуються у нашій долі, та запалять іскру Віри, Надії, Любові до рідної землі, свого народу , вогонь у наших серцях , прагнення до кращого майбуття.

Учитель української мови та літератури
Східницької ЗОШ І-ІІІ ст.. №2
Оксана Миколаївна Крончко

Кiлькiсть переглядiв: 267

Коментарi