• Ви знаходитесь тут:

  • новини
  • Новини
  • Шевченкове свято у Східницькій школі

Шевченкове свято у Східницькій школі

2015-03-06

/Files/images/WP_20150306_028.jpg Шкільний хор під керівництвом Омеляна Гавака

Щовесни, коли тануть сніги

І на рясті просяє веселка,

Повні сил і живої снаги

Ми вшановуєм пам’ять Шевченка

У нашій Східницькій ЗОШ I-III ст. №2 стало доброю традицією відзначати річниці від дня народження славного сина України - Тараса Григоровича Шевченка.

Традиційно організовують і проводять це свято учні 9 класу, які на уроках української літератури поглиблено вивчають життя і творчість Кобзаря.

Цьогоріч дев'ятикласники під керівництвом учителя української мови та літератури Лесі Йосипівни Мурак творчо, з великим ентузіазмом підійшли до організації та проведення свята. Оформлюючи залу, учні та вчитель зосередили увагу на різноманітності видань творів поета. На виставковому стенді були представлені примірники "Кобзаря" Т. Шевченка, збірки його поезій, галерея малярських робіт. Поруч із репродукціями Шевченкових картин милувала око виставка робіт юних художників нашої школи, організована учителем образотворчого мистецтва Надії Мирославівни Федишин.

Книги для виставки щиро надала бабуся нашої дев'ятикласниці Модрицької Христини пані Леся Хлібкевич. Маючи велику бібліотеку п. Леся завжди допомагала школі в оформленні різноманітних заходів, добираючи не тільки тематичну літературу, але й цікаві і давні світлини. Буремні події, які відбуваються у житті нашого народу, лягли в основу літературно-музичної композиції, присвяченої життю і творчості Кобзаря.

Під час виступу учні наголошували, що хоча уже поза двісті літ минуло від дня народження генія, але ми вважаємо Шевченка сучасним поетом. Він був з нами на майдані під час Революції гідності. Шевченко разом із воїнами АТО боронить рідний край від московських сепаратистів на Сході України. І тому зворушливо і символічно звучали слова ведучих, дев’ятикласниць Недосеко Аліни та Гулієвої Юлії, а читці Будь Юрій, Журавчак Назарій., учні 9 кл. одягнуті у військові однострої, з використанням української символіки, підкреслили співзвучність свята із подіями сьогодення.

Пісня "Ти - солдат України" у майстерному виконанні учениці 11 класу, дипломанта обласного фестивалю-конкурсу "Сурми звитяг", Свищ Марії, проспівана на фоні відеофільму "Ми - захисники України", зворушила серця глядачів.

Мабуть, ніколи не перестанеш захоплюватися і дивуватися силі слова Шевченка. Вірші Кобзаря у виконанні десятикласників Яців Христини ("Така її доля"), Свищ Соломії ("Мені однаково"), учнів 9 класу Осінчук Ірини (" Розрита могила"), Гобрей Анни ("Доля", уривок із поеми "Кавказ"), учнів 5 класу Ангельської Оксани, Рахвал Ірини прозвучали урочисто, піднесено. Слухачі перейнялися почуттями любові до творчості Кобзаря, гордістю за нашу літературну спадщину.

Переглядаючи інсценізацію викупу Шевченка із неволі у виконанні учнів 9 класу Гулича Романа (у ролі Сошенка), Коцка Максима (у ролі Карла Брюллова), Хайнацького Олега (у ролі пана Енгельгардта),Цибулька Миколи (у ролі Євгена Гребінки), Германчака Василя (у ролі художника Мокрицького), глядачі ніби перенеслися в епоху кріпацтва. А заключні слова Карла Брюллова (дев'ятикласника Коцка Максима) : "...Не будет иметь будущего та страна, которая состоит из рабов и господ" , - зазвучали особливо актуально.

Линуло Шевченкове слово, линули прекрасні пісні у виконанні учнів 5 класу Журавчак Марії, Бобрової Соломії ("Вітер з морем розмовляє"), учениці 4 класу Гірник Андріани ("Паняночко- весняночко"), багато пісень на слова Шевченка виконав шкільний ансамбль п'ятикласників "Дзвіночок".

Пісню "Я - україночка" у майстерному виконанні Хвостик Софії, учениці 4 класу, дівчинки, яка не з телеекранів знає, що таке сепаратизм, що таке покинути рідну домівку, бо прибула у наше селище із буремного Донбасу, глядачі підтримали щирими оплесками.

Мелодії пісень "Реве та стогне Дніпр широкий", "На високій дуже кручі" у виконанні шкільного хору під керівництвом учителя музики Омеляна Миколайовича Гавака, композитора, цікавої і творчої особистості, заворожували своїм звучанням.

А "Заповіт" Шевченка (муз. Вербицького) у цьому ж виконанні підхопили глядачі, і розлилася пісня по школі, полинула у засніжене, але осяяне уже весняним сонцем селище...

Ми - Шевченко!

Ми - Україна!

Урочистий настрій свята учнів-старшокласників підхопили молодші школярі.

Учитель української мови та літератури Леся Йосипівна Мурак

Кiлькiсть переглядiв: 228

Коментарi