Про цілющу силу меду

2015-03-31

В останній день березня до нашої Східницької ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 завітали цікаві гості – Дмитро Мар’янович Сенишин та Володимир Миколайович Гунько. Уже перші хвилини спілкування між учнями та гостями «перенесли» слухачів у цікаві світи: на Нікопольщину, край скіфських курганів, край слави козацької, і…в царство маленької бджілки-трудівниці.
Пан Володимир Гунько, гість нашої Східниці – вчитель фізичної культури та військової підготовки (зараз перебуває на заслуженому відпочинку), спортсмен, дійсний козак Війська Запорізького Низового, апіконсультант (людина, яка займається пасічництвом, дає консультації, як доцільно споживати продукти бджільництва), і просто цікавий та приємний чоловік – приїхав у Карпати із села Новоіванівка, що поблизу Нікополя. Пан Дмитро – невропатолог, апітерапевт (лікар, який для зцілення використовує бджоловжалювання з прийомом продуктів бджільництва) – відомий у нашому краї лікар. Цих людей, які проживають у різних куточках України, різних за фахом, зблизило і об’єднало одне: любов до пасічництва, а ще – прагнення донести до українців усю інформацію про користь продуктів бджільництва та праці коло бджіл, від спілкування із «божою худібкою», як називали бджолу наші прадіди. Провівши 30 березня зустріч зі східничанами та гостями селища у Народному домі «Просвіта» з нагоди святкування Дня Святого Олексія (у народі –Теплого Олекси) та Всесвітнього дня апітерапії, Володимир Миколайович та Дмитро Мар’янович – Почесний апітерапевт України – завітали до нашої школи. Мета відвідин – пропаганда здорового способу життя, показати дітям методи оздоровлення організму продуктами бджільництва, шляхи підтримки організму у здоровому стані, користь від праці із бджолами та об’єднання розділених великими просторами українців,зокрема школярів.
Розпочалася зустріч Гімном України. Пан Володимир продемонстрував Гімн бджолярів Придніпров’я (слова П. Тертичного, музика М. Нетреби, аранжування А. Боброва) у виконанні Нікопольського народного вокально-хореографічного гурту «Микитин Ріг», який звучав на фоні відеосюжету про славну Нікопольщину та його мешканців. А потім, надівши солом’яного бриля, який так пасував до вишитої сорочки, нікопольський козак розповів про свій уславлений край, про отамана-характерника Сірка, про скіфську золоту пектораль, про спортивні здобутки своїх учнів, про любов до пасічництва, продекламував оду бджолі.
Розповідь продовжив лікар Сенишин. Дмитро Мар’янович проінформував школярів про цілющі властивості продуктів бджільництва, зокрема меду, прополісу, маточного молочка, перги, бджолиного воску, наголосив на особливостях розвитку дитячого організму і шкідливий вплив на нього нікотину та алкоголю, зазначивши, що «в основі інтелектуального і психічного розвитку особистості лежить перебування людини, зокрема дитини, у доброзичливій,спокійній атмосфері, яка має домінувати у сім’ї та у школі, у стосунках між батьками і дітьми, вчителями й учнями. Цього нас навчає бджолина сім’я. У бджолиному світі немає агресії чи озлобленості, а є лише співпраця і взаємодопомога. Бджола може навчити людину багато чому, людина ж не навчить бджолу нічому».
Спілкування було цікавим і корисним. А ще звеселили дітей кумедні лялькові бджілки, які починали співати нехитрі пісеньки, щойно пан Володимир заплескав у долоні. Увесь час, поки тривала зустріч, на столі горіла свічка, виготовлена із бджолиного воску та запалена гостями, аби внести мир і спокій у стіни нашої школи.
Пролунав дзвінок. Зустріч закінчилася, але гості наостанок приготували ще одну найприємнішу несподіванку – частування яблуками та медом із пасіки пана Дмитра Мар’яновича. «Такі ласощі, – говорив лікар, пригощаючи учнів та учителів, – доповнення до їжі, яке забезпечить повноцінну роботу усіх органів і систем організму, покращить пам’ять. Це – профілактика захворювань. Тому раджу батькам годувати своїх діточок такими смаколиками».
Тож хвала невтомній трудівниці, маленькій бджілці-чарівниці! Дай Боже, здоров’я нашим гостям, а Україні – достатку, єдності, миру і меду на столі у кожній господі.
Леся МУРАК, учитель української мови та літератури Східницької ЗОШ І-ІІІ ст. № 2

Кiлькiсть переглядiв: 205

Коментарi