• Ви знаходитесь тут:

  • новини
  • Новини
  • НУ «Львівська політехніка» в гостях у Східницькій ЗОШ І – ІІІ ст. №2

НУ «Львівська політехніка» в гостях у Східницькій ЗОШ І – ІІІ ст. №2

2015-04-17

/Files/images/WP_20150417_002.jpg

Цими днями у Східницькій ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 в рамках співпраці НУ «Львівська політехніка» та Східницької селищної ради з ініціативи директора школи Кость Мирослави Миколаївни відбулася цікава зустріч.

В гості завітали студенти інституту геодезії НУ «Львівська політехніка» зі своїм наставником кандидатом технічних наук, заступником завідувача кафедри фотограмметрії та геоінформатики Михайлом Теодоровичем Проциком.

Уже другий рік в Східниці студенти-геодезисти проходять навчальну та виробничу практику, за організацію і проведення якої відповідає інженер кафедри інституту геодезії Петро Іванович Шийка. Під час навчальної практики випробовуються нові досягнення науки – безпілотні літальні апарати. В останні роки в сфері аерознімання замість традиційних літаків, гелікоптерів все ширше використовуються безпілотні літальні апарати. Перш за все, вони відрізняються високою економічною ефективністю: аерознімання дешевше від традиційного в десятки разів. Знімання з БПЛА можна проводити з висоти від 10 до 200 м з отриманням надвисокої розрізненості. Перевагами цих апаратів є точність, мобільність, висока оперативність, екологічна чистота польотів. Про все це учні-старшокласники, студенти і вчителі нашої школи почули з лекції кандидата технічних наук Михайла Теодоровича Процика. Також перед аудиторією виступив представник Харківського національного аерокосмічного університету ім. Жуковського професор Куртунов Вячеслав Іванович, який був запрошений «Львівською політехнікою».

Перед учнями нашої школи та гупою студентів-геодезистів здійснили експериментальний запуск літального апарату, розробленого науковцями Харківського університету, типу гелікоптер. Цікаво було спостерігати за випробуваннями. Згодом І. В. Куртунов розповів про досягнення університету у здійсненні розробок таких літальних апаратів, ще більше розказав про можливість їх використання у різних сферах, навіть і у зоні АТО з метою розвідки.

Проходження практики у смт Східниці Львівської обл.організували за участі кандидата технічних наук , заступника завідувача кафедри Процика Михайла Теодоровича, доктора технічних наук, професора кафедри Глотова Володимира Миколайовича, кандидата технічних наук , доцента Колба Ігоря Захаровича, асистента викладача Четверікова Бориса Володимировича, провідного спеціаліста Ільківа Тараса Ярославовича, інженера кафедри Бабушко Андрія Васильовича, інженера Шийки Петра Івановича.

Цього року Харківський національний аерокосмічний університет також матиме студентську практику в Східниці. Студенти «Львівської політехніки» вже мають напрацювання на теренах селища. З їх допомогою укладаються топографічні карти нашої місцевості із використанням безпілотних літальних апаратів. Це велика допомога для курорту Східниця. Сподіваємось, що дехто із наших старшокласників у майбутньому обере собі фах геодезиста і буде корисний селищу.

НУ«Львівська політехніка» під керівництвом завідувача кафедри кафедри фотограмметрії та геоінформатики доктора технічних наук професора Олександра Дорожинського розробив міжнародний проект, основним досягненням якого є впровадження розробок кафедри у практичну діяльність органів місцевого самоврядування смт. Східниця. Одним із важливих результатів проекту є розробка геоінформаційної туристичної системи для курорту Східниця та видання туристичного довідника. Також у Східниці буде створено навчально-науковий геоінформаційний центр «Ландшафтний моніторинг та управління територіями».

Таке спільне навчальне заняття школярів і студентів НУ «Львівська політехніка» було корисним і захопливим. Учні та педагоги Східницької школи сподіваються на подальші зустрічі та цікаву співпрацю.

Учитель світової літератури, художньої

культури та образотворчого мистецтва

Надія Мирославівна Федишин

Кiлькiсть переглядiв: 256

Коментарi