• Ви знаходитесь тут:

  • новини
  • Новини
  • 5 грудня - Міжнародний День Волонтерства

5 грудня - Міжнародний День Волонтерства

2015-12-05

/Files/images/4.jpg Бійцям АТО

Учні нашої школи написали зворушливі творчі роботи на уроці української мови під керівництвом учителя української мови та літератури Мурак Лесі Йосипівни , присвяченi нашим волонтерам:

Дух волонтерства

Сьогодні Україна стала на порозі свого розколу. Вже втратила Крим, загрозою відокремлення східні облоги України. Якщо українців охопить відчай, зникне прагнення до свободи, то Україна стане жертвою російського режиму, її свобода згорить у вогні тої війни, яку розв’язали на теренах України. Молоді хлопці змушені жертвувати своїм здоров’ям, життям, спокоєм та щастям своїх рідних, воюючи за мир в Україні та її територіальну цілісність кривавій війні на Сході.

Українська держава не в змозі забезпечити армію всім необхідним. Вирішуючи проблему недостатнього забезпечення бійців, у нашій країні все більших обертів набирає волонтерство. Необхідність у волонтерському русі була зумовлена певною низкою проблем:

- Відсутність в армії достатніх ресурсів;

- Не своєчасне забезпечення необхідними ресурсами;

- Відсутність потрібного забезпечення технікою;

- Недостатня підтримка бійців та їх сімей;

Сьогодні бути волонтером стає все актуальніше. Проте потрібно знати, що волонтерство – це не тільки потреба людини долучатися до благодійної справи, а й дуже відповідальна робота. Навчатися волонтерству неможливо. Людина, яка хоче займатися волонтерством, повинна робити це свідомо та відповідально. Для волонтерства недостатньо бути добрим, потрібно бачити кінцеву мету своєї роботи. Мотивація у кожного своя: для одних – це спроба допомогти, для інших – простір для самореалізації, чи спосіб здобути новий досвід, корисні знайомства.

1859 рік вважається роком виникнення волонтерства. В Україні волонтерство офіційно визнано Постановою Кабінету Міністрів України від 10 грудня 2000 року. Міжнародний день волонтерства відзначають 5 грудня.

Волонтери допомагають армії, сім’ям переселенців, учасників АТО, та допомагають у пошуках зниклих. Волонтери – це звичайні люди, як жертвують іноді останнім, а хтось і ризикує життям для того, щоб допомогти тим, хто потребує допомоги. Ідучи в центр кривавої війни, дивлячись в очі смерті, волонтери, незважаючи на страхи, прямують до наших героїв. Волонтери чекають зустрічі з цими хлопцями, тому що бачать дяку в їхніх очах, отримують незабутні емоції, розуміють, що живуть на цьому світі не даремно, що роблять тяжку важливу справу, яка потрібна і яку цінують. І тоді всі нагороди, які спіткають волонтерів упродовж їхньої діяльності, вже просто не звертають уваги.

Люди, яким небайдужа доля всіх захисників, співвітчизників, організовують волонтерську діяльність майже в кожному місті України. У Східниці такими людьми стали: Федунь Мар’яна, Пехів Оксана, Когут Марія, Пронь Юрій, Фридрак Надія, Оксана та Сергій Шкумбатюки.

Організація волонтерів Східниці створювалася незаплановано, в час, коли в Україні почалися заворушення. Мар’яна Федунь, яка стала організатором волонтерського руху у Східниці, разом з іншими небайдужими по сусідах збирали харчі, які передавали волонтерам у Борислав, звідки продукти вже відправляли на Схід. Згодом волонтери зрозуміли, що їм необхідне приміщення, де б вони змогли проводити збір необхідних речей для бійці. Федунь Мар’яна пішла до селищного голови Піляка Івана Євгеновича, у якого просила приміщення. «Не без бою ми вибили приміщення. Але зусиллями ми все ж таки вибили зал клубу» , - розповідає Мар’яна. Незважаючи на погані погодні умови волонтери не залишали своєї праці: «У морози сиділи без опалення, без води, чергувалися по 4-5 годин, збираючи речі, гроші.»

На Йордан організували перший ярмарок, з якого зібрали 20000 гривень. Гроші, виручені з ярмарків витрачали на потреби бійців, залишаючи 3-4 тисячі гривень на організацію наступної ярмарки. Від селищного голови отримали 9000 гривень. Дружина селищного голови Піляк Мар’яна Ярославівна запропонувала і видала 15 вологостійких матраців, які відправили хлопцям на Схід. На свято Миколая волонтери відправляли подарунки бійцям, а також нашим діточкам, чиї батьки знаходились у зоні АТО.

Активно співпрацювати з волонтерами почали Піляк І.Є., Федьків М.П. та східницькі санаторії. Разом з бориславськими та дрогобицькими волонтерами закупили тепловізор і 19 рацій. Упаковували сухі борщі – ініціатором стала Пехів Оксана.

Також східницькі волонтери співпрацювали зі школою, зокрема з такими вчителями, як: Пронь Богдан Євгенович та Федишин Надія Миколаївна. Богдан Євгенович разом з дітьми плів маскувальні сітки на уроках трудового навчання та в позаурочний час. Діти зібрали 520 пар шкарпеток. Надія Миколаївна Федишин організувала збір дитячих малюнків та листівок. Адже зі слів бійців, саме дитячі малюнки заповнювали їхні серця любов’ю та підтримкою. «Подарунки, які нам присилали діти, ми вішали над ліжками чи носили з собою, вони були для нас своєрідними оберегами. Діти , які передавали нам свою любов, підтримку були для нас стимулом. Ми знали, що маємо за кого воювати, чиї життя оберігати,» - говорить учасник АТО зі сльозами на очах.


Учениця Східницької ЗОШ І _ ІІІ ст №2
Анна Лучечко

Дух волонтерства

Якщо ми не на фронті, не волонтерити соромно. Як ніколи поняття волонтерство набуло для нас, а найбільше для захисників України, великого значення. Волонтери- це люди,які допомагають всім: бідним, сиротинцям, інтернатам, воїнам нашої України, усім кому потрібна допомога, чим зароджують надію суспільства на розквіт нашої країни-неньки, адже без них ми ніщо. У час, коли політики геть забули про свій народ, про свій обов’язок всіма силами працювати заради його добробуту волонтери стають рушійною силою на шляху до перемоги.

Багата на добрих людей і Східниця, яку можна поставити за еталон співчутливих, надійних, відданих хоробрих волонтерів. Вони забуваючи про свої життєві, домашні турботи і проблеми знаходять багато часу для доставлення, передачі посилок, різноманітного обладнання, побутових речей, продуктів харчування, одягу, військової форми для східницьких героїв у зоні АТО та іншим батальйонам нашого війська, яке захищає нас як вдень, так і вночі. Наприклад, станом на 1.08.2015 у наявності було 26753.00 грн. На організацію благочинного ярмарку, що відбувся 22.08.2015 біля амфітеатру, витрачено- 3845.00 грн. Виручено коштів з ярмарки- 20550.00 грн. На ці кошти було закуплено допомогу учасникам АТО: берці 9 шт., зимову форму 8 шт., розгрузку, наплічники, засоби особистої гігієни.

Долучились до волонтерського руху і учні Східницької ЗОШ І-ІІІ ст. №2, які з світлими і щирими помислами зібрали велику кількість речей: теплий одяг, білизну, засоби гігієни та кошти, які згодом були доправлені на схід України, завдяки нашим мужнім волонтерам. Лише завдяки діяльності волонтерів, пожертвав добрих людей українська армія не здає позиції, а з кожним кроком прямує до такої бажаної перемоги, відчуваючи нашу підтримку і турботу.

Учениця Східницької ЗОШ І _ ІІІ ст №2
Марія Тупичак

Кiлькiсть переглядiв: 208

Коментарi